fallback

Кризата удря и ресторантьорския бизнес

Ресторантьорската индустрия в САЩ съобщава за съкращения, бакшишите намаляват заради преструктуриране на потреблението

14:37 | 10.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

След секторите на строителството, банките, добивната промишленост и производството дойде ред кризата да удари и върху друга основна област от социално-икономическия живот – ресторантьорството.

Секторът на общественото хранене, който е основен работодател за мнозина американци, съкращава служители, тъй като икономическата криза води до ограничаване на разходите на потребителите, предава marketwatch.

Свиването на разполагаемите доходи води до намаляване на разходите за храна навън, тъй като въпреки дефлационните процеси при много от суровините храните задържат високите си стойности. Това се отразява и на цените в ресторантите, което кара много американци да преустроят начина си на живот.

Най-често се прибягва до консумирането на по-евтини храни, а не рядко се стига и до прекратяване на практиката за хранене извън дома. Това, от своя страна, се отразява силно негативно на заетите в сектора, особено за сервитьорите.

Консумацията на по-евтини менюта води след себе си и до по-нисък размер на бакшишите, оставяни от американците. Поради тази причина минималното заплащане на сервитьорите, имащи право да събират бакшиш, в 20 от американските щати е паднало до най-ниското си ниво за последните 17 години. То възлиза на 2,13 долара на час.

Някои от големите вериги за хранене в САЩ вече предприемат затваряне на обекти или освобождават служители, съобщава още медията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:36 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още