fallback

Световната банка очаква 60% спад за глобалния икономически ръст догодина

Банката предупреждава, че някои развиващи се пазари ще бъдат изправени пред банкови фалити и валутни кризи

12:15 | 10.12.08 г.

Световната банка прогнозира забавяне на световния годишен икономически ръст до 0,9% през 2009 г. от 2,5% за тази година, сочи доклад на банката, цитиран от BBC. Това означава, че догодина темповете на растеж ще паднат с близо 60 на сто спрямо нивата си за 2008 година. Темпът на растеж при развиващите се икономики се очаква да е около 4,5% в сравнение със 7,9% за 2007 г.

От банката казват, че възможността за по-сериозна глобална рецесия не може да бъде изключена. Прогнозите на нейните анализатори сочат, че световният ръст, пресметнат на глава от населението, ще е отрицателен през 2009 г.

„След фалита на голям брой банки и финансови институции...паричните потоци към развиващите се страни са били пресушени и голяма част от пазарната капитализация на борсовите компании се е изпарила“, казват от банката и допълват, че капиталовите потоци към развиващите се страни се свиват прекалено бързо, понижавайки нивото на инвестициите. Забавянето на световната търговия пък вероятно щяло да ограничи експортните възможности на развиващия се свят.

Тя предупреждава още, че някои развиващи се пазари вероятно ще бъдат изправени пред по-сериозни предизвикателства като банкови фалити и валутни кризи дори и в случай, че спасителните планове, които се обмислят в световен мащаб, започнат да възстановяват доверието на финансовите пазари.

Според главния икономист на банката, Джъстин Лин финансовата криза е „облекчила напрежението стоковите пазари, но подлага на изпитание банковите системи и заплашва работните места в целия свят.“

.Дори и страните с най-висок ръст от развиващите се държави – Индия и Китай може да пострадат от забавянето, се казва в анализът на Световната банка. Прогнозите са, че ръстът в Китай ще се забави от 11,9% през 2007 г. до 7,5% през 2009 г., а очакванията за Индия са за забавяне до 5,8% от 9%.

Ефектът то понижаването на цените на суровините е бил положителен за около половината от развиващите се страни, пише BBC. Въпреки настоящата криза от банката казват, че дългосрочните перспективи за ръст в развиващите се страни остават силни и това ще доведе до значителен спад на нивото на световна бедност до 2015 г., когато само 15% от хората ще живеят с по-малко от 1,25 доларa дневно в сравнение с 25% през 2005 г.

Въпреки това банката предупреждава обаче, че сериозната бедност в страните в Африка на юг от Сахара ще се понижава с по-бавни темпове, като 37% от жителите там ще живеят с 1,25 долара на ден до 2015 г.

В отговор на глобалната криза, Световната банка засилва подкрепата си към развиващите се страни като помага на местните банки да се рекапитализират и предоставя помощ за инфраструктурни проекти.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:43 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още