fallback

Кризата отказа Китай да купува самолети през 2009 г.

Нито Ербъс, нито Боинг са дали коментар какво ще е влиянието на това решение върху тях

11:22 | 10.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Китайското правителство спира закупуването на чуждестранни самолети, за да намали разходите на авиокомпаниите в страната, изпитващи сериозни финансови трудности, предава АФП.

В съобщение, публикувано на сайта на Администрацията за гражданска авиация в Китай, се посочва, че институцията „насърчава“ въздушните превозвачи да откажат или отложат получаването на доставките на самолети, предвидени за следващата година.

„Негативното влияние на световната икономическа криза върху развитието на китайските компании се увеличи през втората половина на годината“, свивайки обемите на пътническите и товарни превози, се казва в съобщението.

Нито Ербъс, нито Боинг са дали коментар какво ще е влиянието на това решение върху тях, като говорители на компаниите са заявили, че първо трябва да проучат за какъв брой самолети става дума.

Според експерти, цитирани от China Daily, секторът има средна загуба от 4,3 млрд. юана (около 630 млн. долара) за десетте месеца на годината, като 70% от превозвачите в страната са били „на червено“ към октомври.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още