fallback

Rio Tinto съкращава 14 на сто от работната си сила

По този начин гигантът ще се опита да отговори на удара на глобалната финансова криза, заради която търсенето на метали се сви драстично

10:02 | 10.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Третата по големина компания от добивния сектор в света - Rio Tinto, обяви, че ще съкрати 14 хил. души и ще спре предвидени за догодина разходи в размер на 5 млрд. долара. По този начин гигантът ще се опита да отговори на удара на глобалната финансова криза, заради която търсенето на метали се сви драстично.

Поради факта, че след преглеждането и обсъждането на дейността на компанията през третото тримесечие на годината, което е направено на 15 октомври, „ситуацията по отношение на търсенето се е влошила допълнително“, Rio Tinto е преориентирала приоритетите си към „запазване на входящите парични потоци и ограничаване на краткосрочните заеми“, се казва в официално съобщение, цитирано от Bloomberg.

Паралелно с това от работа ще бъдат освободени 14 хил. души, което представлява около 14 на сто от цялата работна сила на компанията, възлизаща на около 97 хил. души.

„Ще минимизираме оперативните и капиталовите си разходи до разумно ниски нива, докато не започнем да виждаме достоверни и ясни сигнали за възстановяване на нашите пазари“, заявява изпълнителният директор на компанията Том Албаниз.

Очаква се компанията да спре редица инвестиционни проекти и да се раздели с голяма част от активите си в търсене на начини за ограничаване на задлъжнялостта и стабилизиране на финансовото състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:09 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още