fallback

Цената на петрола отново показва висока нестабилност

След вчерашния спад на котировките, тази нощ черното злато отново започна да поскъпва, напредвайки с близо 3 на сто

09:11 | 10.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Петролният пазар отново показа признаци на висока нестабилност, след като само в рамките на едно денонощие котировките на водещите борси регистрираха спадове от по 3-4 на сто, последвани от сериозно повишение в цените. Този път определящата новина за настроенията на пазарните участници станаха спекулациите относно количеството, с което от ОПЕК ще съкратят предлагането на петрол.

Според милиардера и мениджър на хедж фонд Боун Пикенс сривът на котировките от последните месеци ще накара ОПЕК, които доставят около 40 на сто от петрола в света, да намалят предлагането си почти наполовина – от 4,5 на 2,5 млн. барела дневно, съобщава Bloomberg.

Вчера пък пазарите реагираха негативно на новината, че годишното потребление на петрол в САЩ ще отбележи първия си спад за последните 25 години. Това доведе до отстъпление на цената с 3,8 на сто до 42,07 долара за барел, с което отстъплението на котировките от 26 ноември до вчера набъбна на 26 на сто.

В часовете на електронна търговия след края на борсовата сесия в Ню Йорк обаче петролът с доставка през януари повиши цената си с 2,8 на сто и към момента се котира при 43,24 долара за барел.

Днес се очаква да бъдат публикувани данните за петролните запаси на САЩ. Предварителните очаквания са за ръст от 1,3 млн. барела, след като миналата седмица беше отбелязан минимален спад от 400 хил. барела.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта Брент понижи цената си с 4,4 на сто (1,89 долара) и сесията приключи при 41,53 долара за барел. В часовете на електронна търговия котировките заличават част от изгубеното, напредвайки с 2 на сто 42,35 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:14 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още