fallback

Доходността на американските ДЦК стана нула

Безпрецедентният интерес на инвеститорите доведе цените на държавните облигации до нива, които не носят доходност

23:05 | 09.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Днешната търговска сесия със сигурност ще остане в учебниците по финанси, тъй като интересът на инвеститорите към американските правителствени облигации доведе до ръст на цените им до нива, при които доходността от инструментите е нула.

Нулевата доходност означава, че инвеститорите се страхуват дори за главницата на своята инвестиция и приемат държавните облигации като единствено средство за запазване на стойността. Готовността парите да се влагат в инструменти с нулева доходност показва опасенията на пазарите за бъдещото развитие на ситуацията.

Днес финансовото министерство на САЩ пласира емисия в от правителствени облигации с матуритет от четири седмици в размер на 32 млрд. долара. Подадените поръчки бяха на стойност 126 млрд. долара, или четири пъти повече, предава marketwatch.

Това е довело до ръст на цената на инструментите до нива, при които доходността е възлязла на 0%. За сравнение, доходността по едномесечните ДЦК на САЩ през месец юли възлизаше на 1,8 на сто.

Развитието на днешния аукцион доведе след себе си до засилен интерес у инвеститорите и десетгодишните облигации понижиха доходността си със седем базисни пункта до 2,65 на сто, а двугодишните – с 8 базисни пункта до 0,85 на сто.

Доходността на тримесечните облигации също падна в близост до нулата – днес тя беше на ниво от 0,01 на сто. Вчера за пръв път от 1929 година насам правителството пласира емисия от тримесечни ДЦК с изключително минимален дисконт. Предложените книжа на стойност 27 млрд. долара бяха продадени с отстъпка от 0,005 на сто.

„Никога досега не съм виждал подобни нещо“, коментира Майкъл Францезе, ръководител на отдела за търговия с правителствени облигации в Standard Cartered. В момента ситуацията се ръководи от запазването на капитала за края на годината, а не се преследват печалби и увеличаване на средствата, смята специалистът.

Тази седмица се очакват още аукциони от финансовото министерство на САЩ, като утре трябва да бъде пласирана емисия от тригодишни облигации за 28 млрд. долара, а в четвъртък на инвеститорите ще бъдат предложени книжа с матуритет от 10 години за 16 млрд. долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:06 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още