fallback

ЕК призовава за съвместна борба с кризата в сътрудничество с Обама

Председателят на Комисията Жозе-Мануел Барозу се обяви за обща борба срещу кризата и преодоляването на рецесията

18:57 | 09.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Investor.bg

Европейският съюз би трябвало да обедини усилията си с администрацията на новия президент на САЩ Барак Обама и двете страни да изготвят съвместен план за преодоляване на негативното движение на световната икономика, става ясно от изказване на председателя на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу, цитирано от FT.

По време на реч, състояла се два дни преди срещата на върха на лидерите на ЕС, на която се очаква да бъде направен опит за постигане на съгласие относно борбата с климатичните промени и преодоляването на рецесията в Европа, Барозу е задал въпроса „ако ние, европейците, постигнем съгласие на срещата, защо да не изготвим съвместна програма с американците?“, предава вестникът.

„Това би било добра цел. Защо след влизането на новата американска администрация да не създадем общ, трансатлантически отговор на икономическата криза, който в същото време би могъл да играе и ролята на база за глобално противопоставяне на кризата?“, пита Барозу.

Според председателя на ЕК перспективите за съвместен отговор на предизвикателствата на кризата изглеждат обещаващи заради съдържанието и акцентите в икономическата политика на Барак Обама. Те били близки до онези, които са предлагани в Европа, особено по отношение на нуждата от таргетирани фискални стимули, енергийна ефективност, иновации и „зелени“ работни места.

„Приветствам намеренията на САЩ. Те представляват много добра новина за глобалната икономика. Налице е съвпадение на идеите“, е заявил Барозу по време на пресконференция.

През почивните дни Обама обеща да насочи действия за борба с рецесията в САЩ, които почиват на планове за най-мащабните програми за развитие на инфраструктура в Америка от 50-те години насам. Паралелно с това новоизбраният президент поставя акцент върху новите технологии и преминаването към бедна на въглеродни емисии икономика.

По време на предстоящата двудневна среща на лидерите на ЕС в Брюксел се очаква да бъде обсъдено предложението на ЕК за предприемането на програма за стимулиране на икономиката на стойност 200 млрд. евро. Очаква се по-голямата част от тези средства да дойде от отделните страни-членки, но е предвидено и заделянето на пари от общич бюджет на ЕС.

Предложената сума от 200 млрд. евро представлява около 1,5 на сто от брутния вътрешен продукт на ЕС. Според Барозу можело да се счита за грешка ако правителствените ръководители решат да понижат сумата, която е предвидена. Неговото мнение, е че с отделянето на толкова пари ЕС ще покаже, че наистина предприема решителни действия за стабилизиране на ситуацията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:23 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още