fallback

Sony съкращава 8 хил. души, ограничава инвестициите

Уволненията са най-мащабни от всички японски компании, обявили планове за съкращаване на разходите

12:35 | 09.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Японската компания Sony обяви намерение да освободи 8 хил. служители заради проблемите, предизвикани от кредитната криза, която доведе до рецесия втората по големина икономика в света. Съкращенията вълизат на около 5 на сто от заетите в поделението за електроника, предава Bloomberg.

От Sony планират да ограничат инвестициите и аутсорсинга си като част от преструктуриране на бизнеса с цел оптимизация на разходите. Предвижда се до края на годината, приключваща през март 2010 година да бъдат спестени над 100 млрд. йени (1,1 млрд. долара), съобщават от компанията.

„Поради факта, че пред нас стои трудна бизнес среда, компанията вероятно ще понесе удар или дори загуба от по-големия спрямо прогнозирания спад на приходите през втората половина на годината при положение, че не бъдат предприети мерки, заявява Хироши Сато, ръководител на инвестициите във фонда GCSAM в Токио.

По прогнози на компанията през януари трябва да бъдат публикувани данни за ефектите от предприетите мерки. Това ще стане с оповестяването на резултатите за третото тримесечие на финансовата година.

Очаква се Sony да ограничи инвестициите си в областта на електрониката с 30 на сто спрямо заложените прогнози на компанията. Съкращенията на 8 хил. служители пък са най-радикалната стъпка, която до момента е обявена от която и да е японска компания.

Проблемите на технологичния гигант са свързани със силното поскъпване на японската йена. От началото на годината тя е повишила стойността си с 21 на сто спрямо долара и с 39 на сто спрямо еврото, а това води до значителна загуба на конкурентност на външните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:26 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още