fallback

Руското правителство прави списък на фирми, които ще подпомага приоритетно

Предполага се, че в списъка ще влязат 150-200 компании

17:55 | 08.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Руското правителство под ръководството на Владимир Путин е обсъждало подкрепата от страна на държавата на предприятията в реалния сектор в условията на криза и в тази връзка се обмисля изготвянето на списък от предприятия, които ще получават помощ от държавата с предимство, съобщава вестник „Ведомости” по информация от участник в съвещанието.

Критериите, на които трябва да отговарят структуроопределящите предприятия от въпросния списък, още не са напълно готови, но се смята, че в списъка ще влязат 150-200 компании. Тези фирми като цяло ще формират над половината от брутния вътрешен продукт на страната и целта е „да не се допуска натрупване на задлъжнялост при тях и съкращаване на персонала”.

От руската администрация обясняват, че на колкото повече критерии отговаря дадена фирма, толкова е по-голям шансът й да влезе в списъка за получаване на помощ от държавата с приоритет. Засега се смята, че в списъка ще влезе „Обединена промишлена корпорация” (занимаваща се със строителство, инвестиции и др.), металургични фирми, големи износители, банки, авиопревозвачи и други.

Самата помощ от страна на държавата ще се изразява главно в пряко вливане на капитали и чрез държавни гаранции по заеми.

Руски икономисти смятат, че вероятно влизането в списъка на само 200 компании няма да е достатъчно, а също, че с приоритетна помощ би трябвало да се ползват и социално значими предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:44 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още