fallback

Преговорите за сливане между Deutsche Börse и NYSE са прекратени

Въпреки че сделка няма да има, преговорите показват загрижеността на финансовите институции относно негативното развитие на пазарите

17:16 | 08.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Перспективите за създаването на най-голямата фондова борса в света се изпариха в неделя, след като немската Deutsche Börse обяви, че преговорите за сливане с NYSE Euronext са прекратени, съобщава Financial Times.

От немската фондова борса заявяват, че са разглеждали различни варианти за растежа на бизнеса, включително и партньорства с други институции, но разговорите с New York Stock Exchange (NYSE) са приключили без резултат.

От NYSE Euronext за момента отказват коментар, уточняват от FT. Въпреки че преговорите са прекратени, те показват загрижеността на институциите относно негативното развитие на пазарите през последните месеци, се казва още в публикацията. 

Според експерти, сделката е пропаднала поради вероятната съпротива от страна на властите в САЩ срещу евентуално придобиване на NYSE от Deutsche Börse, която е с по-голяма пазарна капитализация. Евентуалното сливане на двете институции щеше да създаде мощна трансатлантическа клирингова структура в момент, когато щатските регулатори се опитват да създадат механизъм за централизиран клиринг на деривативните инструменти, търгувани „на гише“ (over the counter). В Европа също се планира създаване на отделна подобна структура.

Вероятно сливането щеше значително да понижи разходите за търговия, но от друга страна щеше да привлече вниманието на антимонополните органи.

NYSE Euronext и Deutsche Börse (чрез клиринговото си подделение Eurex) към момента работят върху създаване на отделни клирингови платформи за САЩ и Европа.

В последните няколко месеца глобалната търговия с акции отчете значително забавяне, припомня FT. Търговията с деривативни инструменти се представя по-добре, тъй като обикновено тези инструменти са предпочитани от инвеститорите в периоди на висока пазарна волатилност.

Акциите на Deutsche Börse бележат спад от 63% от началото на тази година, докато тези на NYSE Euronext са поевтинели със 76 на сто.

Днес водещите индекси в Западна Европа бележат повишения от по 6-7 на сто заради оптимизма, свързан с намеренията на Обама да стимулира публичните разходи в подкрепа на икономиката. Борсовата сесия в САЩ също стартира "на зелено".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:09 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още