fallback

Машинно масло във фуража е вероятната причина за отровното месо

Компанията производител на храната за животните е доставила фуража на около 20 свинеферми

16:45 | 08.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Машинно масло, смесено с фураж, вероятно е станало причина за заразяването на свинско месо в Ирландия с опасното вещество диоксин, като се предполага, че ще трябва да бъдат унищожени 100 хил. прасета, съобщи АР, позовавайки се на ирландските органи за контрол върху безопасността на храните.

Машинното масло е било добавено към храната в малка компания за производство на животинска храна в Югоизточна Ирландия. Производителят - Millstream Power Recycling Ltd., е доставил смесената с маслото храна на десет свинеферми в страната и на още девет в Северна Ирландия.

Ирландското правителство разкри потенциалната заплаха за здравето в събота и нареди изтеглянето от пазара или унищожаването на всички продукти от свинско месо, произведено в страната след 1 септември.

Според земеделското министерство на страната фуражът, смесен с машинно масло, не е достигнал до по-голямата част от свинефермите в Ирландия, които са около 500.

Около 25 страни вероятно са внесли от заразеното месо, смятат от министерството.

Япония, Сингапур и Южна Корея обявиха днес, че прекратяват вноса на свинско месо от Ирландия за неопределен период. От европейските институции обаче посъветваха страните членки на ЕС да не забраняват вноса на месо от Ирландия.

От Millstream Power Recycling са заявили, че маслото вероятно е попаднало в храната от машина, използвана за преработка.

В момента в България тече проверка на всички хладилни складови бази на територията на цялата страна, като до 11 часа днес са засечени и е наложена възбрана върху 60 тона свинско месо, внесено от Ирландия в началото на декември тази година, което би могло да съдържа опасния диоксин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:10 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още