fallback

Петролът поскъпна с 6 на сто след спада от миналата седмица

Причината за ръста станаха обещанията на Обама за насърчаване на икономиката и плановете на ОПЕК да намали силно производството

09:47 | 08.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол се повиши след шестдневния си спад, след като председателят на ОПЕК заяви, че картелът може да предприеме „значително“ съкращаване на производството си, а Барак Обама обеща значими мерки за насърчаване на щатската икономика.

Новоизбраният президент на САЩ заяви в редовната си седмична реч, че планира програма за инвестиции, която ще създаде или запази 2,5 млн. работни места и ще включва превръщане на обществени сгради в по-енергийно ефективни, ремонт на училища и модернизиране на здравеопазването.

Според анализатори планът на Обама вероятно ще подкрепи цените на петрола по време на дневшната търговия, тъй като ценната суровина става все по-“чувствителна“ спрямо икономическите тенденции.

Петролът с доставка през януари поскъпна с 5,98 на сто до 43,25 долара за барел в часовете на електронна търговия на нюйоркската борса.

Миналата седмица цената на петрола падна с 25 на сто, което е най-голямото седмично понижение от войната в Персийския залив през 1991 г.

Петролът от сорта Брент с доставка през януари се търгува с ръст от 5,3 на сто, на ниво от 41,85 долара за барел в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:06 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още