fallback

Обама обяви инвестиции без прецедент от 1950 г. насам

Акцентът ще падне върху пестенето на енергия, обновяване на магистрали и увеличаване на високоскоростния интернет достъп

12:35 | 07.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама обяви в събота, че програмата му за създаване на 2,5 млн. работни места ще включва безпрецедентни инвестиции, които могат да бъдат сравнявани само с тези, правени през 50-те години на миналия век, както и огромни усилия за спестяване на енергия, предаде Ройтерс.

Страната освен това ще се заеме с това да увеличи разпространението на високоскоростен интернет и да модернизира училищните сгради.

„Трябва да действаме и то - да действаме сега”, заявява Обама, който официално ще встъпи в длъжност на 20 януари.

Той поставя икономическото възстановяване като основен приоритет в началото на президентския си мандат. САЩ, които през ноември обявиха най-големия брой съкратени работни места от 34 години насам (общо 533 хил.), влязоха в рецесия и според някои икономисти нивото на безработицата може да достигне 8% през следващата година, коментира агенцията.

Обама е поискал от икономическия си екип да изготви план за създаването на най-малко 2,5 млн. работни места до 2011 г.

Освен това се очаква през януари Конгреса да гласува нов пакет мерки за поддържане на икономиката, който ще бъде готов за обнародване, когато Обама влезе в Овалния кабинет.

В петък Конгреса и настоящият президент Джордж Буш постигнаха съгласие по спешен план на стойност между 15 и 17 млрд. долара за подкрепа на автомобилния сектор.

Освен автомобилните производители обаче, занапред ще бъдат подпомагани доста по-голям кръг от сектори. „На първо място ще положим значителни усилия да направим сградите на държавните учреждения по-икономични на енергия. Правителството ни в момента плаща най-голяма сметка за ток в света”, казва Обама.

Сред мерките в тази насока са подменянето на остарелите отоплителни системи и използването на енергоспестяващи крушки, с което се очаква да бъдат спестени няколко милиарда долара.

Милиони работни места пък ще бъдат създадени чрез „най-голямата инвестиция в националната инфраструктура от създаването на федералната магистрална мрежа през 50-те години”, допълва новоизбраният президент, без да дава конкретни цифри.

Планът предвижда отделните щати да загубят федералните субсидии, ако не предприемат бързо работи по обновяване на пътищата и мостовете на територията си. „Ще въведем едно просто правило – използвайте парите или ги губите”, предупреждава Обама.

По думите му планът му ще бъде разработен в детайли през следващите седмици, като той ще включва и програма за реновиране на сградите на училищата в цялата страна и оборудване на класните стаи с информационна техника. „Ще обновим и информационните си магистрали”, казва демократът, подчертавайки, че е „недопустимо” САЩ да не бъдат и с по-добро ниво на високоскоростен интернет достъп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:10 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още