fallback

Петролът загуби 25% от стойността си тази седмица

Фючърсите на лекия суров петрол в Ню Йорк затвориха на ниво от 40,81 долара за барел днес

22:19 | 05.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Фючърсите на лекия суров петрол с доставка през януари затвориха на ниво от 40,81 долара за барел на New York Mercantile Exchange, регистрирайки четиригодишно дъно и спад от 6,5 на сто. За седмицата понижението на черното злато бе с 25 на сто, което е най-силният спад от войната в Персийския залив през 1991 г.

Днешният спад в цените на черното злато до голяма степен бе продиктуван от негативните данни за пазара на труда в САЩ, публикувани по-рано днес. Статистиката отчете, че през ноември компаниите от неселскостопанския сектор са закрили близо 500 хил. работни места, а нивото на безработица е отбелязало повишение до 6,7 на сто, което е най-високата му стойност от 1993 година насам.

Според анализатори на Merrill Lynch, глобалното търсене ще се свие с 0,5% през следващата година. Все пак, средната цена, която прогнозират от банката за 2009 г., е около 50 долара за барел, което е с 25% повече от текущите нива.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) реши да не свива доставките на последната си среща в Кайро миналия уикенд. Картелът ще заседава отново на 17 декември в Алжир, където могат да бъдат предприети и мерки за ограничаване на предлагането в опит да се подкрепят цените.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:50 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още