fallback

Китай и САЩ финансират световната търговия и засилват финансовите връзки

Щатите се съгласиха да ускорят процеса по одобряването на инвестициите от китайски финансови институции в страната

10:49 | 05.12.08 г.

Китай и САЩ обещаха да предоставят 20 млрд. долара за финансиране на глобалната търговия и се съгласиха да засилят финансовите връзки в опит да дадат отпор на кредитната криза през финалните икономически преговори преди встъпването в длъжност на Барак Обама, съобщава Bloomberg.

Щатите се съгласиха да ускорят процеса по одобряването на инвестициите от китайски финансови институции в страната, потвърдиха двете държави с приключването на петия кръг от Стратегическия икономически диалог в Пекин.

Този кръг е бил последният за инициатора на преговорите – финансовият министър на САЩ Хенри Полсън, за чийто пост Барак Обама вече определи наследник. След като Китай надмина Япония през септември и се превърна в най-големият притежател на американски държавни ценни книжа, кризата е фактор, който засяга интересите както на Китай, така и на САЩ.

Допълнителните средствата за финансиране на търговията ще бъдат предоставени от импортно-експортни банки от двете страни, каза Полсън.

Парите ще са на разположение на „вносители с висок кредитен рейтинг от развиващите се икономики“ и с тях ще се финансира износа от САЩ и Китай, което ще има и положителен ефект върху глобалната криза, казва Полсън.

Според общото съобщение на двете държави, САЩ одобряват инвестициите от китайските държавни инвестиционни фондове.

Китайският вицепремиер Ян Цишан заяви, че Китай очаква „искрен и прагматичен диалог“ с новата администрация.

Щатският сенатор Макс Бокъс пък настоява новият президент Обама да продължи тези преговори и да ги направи по-продуктивни.

„По-добрият диалог е този, който адресира проблемите в търговията със селскостопански продукти, като например забраната върху говеждото в Китай, както и търговията със стоки и услуги“, казва Бокъс.

Полсън настоява Китай да позволи поскъпването на юана, след като на 1-ви декември централната банка позволи най-големия спад във валутата от края на фиксирания валутен курс през 2005 г. насам. Поскъпването на юана спрямо долара е спряло в средата на юли.

„Въпреки че ефектите от движението във валутата ще са неравномерни в по-кратък период, САЩ окуражава Китай да продължи и ускори засилването и гъвкавостта на юана“, се казва в съобщение от САЩ.

Китайските дипломати увериха по време на преговорите, че страната остава посветена на валутна реформа и стабилизиране на юана и препоръчват на САЩ да адресират проблемите в собствената си икономика, като прекомерната задлъжнялост и потребление.

Полсън приветства инициативата на Китай да позволи чуждестранни банки да купуват облигации при същите условия, както за китайските банки и похвали участието на държавата във форума за финансова стабилност. Китай също ще позволи на чуждестранни банки, които оперират на територията на страната, временно да теглят заеми от свои клонове в други страни за засилване на доверието и ликвидността.

Освен това като най-големи замърсители в света Китай и САЩ подписаха седем споразумения за коопериране по проекти за насърчаване защитата на околната среда и енергоспестяването.

Китай е вторият най-голям експортен пазар за САЩ след Европа и е с най-големите валутни резерви в света, които възлизат вероятно на 2 трлн. долара.

Ролята на Китай като купувач на щатски дългове може да добие по-голямо значение предвид разходите, които САЩ прави, за да възроди икономиката си и да размрази кредитните пазари, коментира Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:35 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още