fallback

Европа отпуска 1 млрд. евро за развиващите се страни

Този 1 млрд. евро ще бъде добавен към вече наличните за 2008-2009 г. 800 млн. евро за хуманитарна помощ и спешни кризисни ситуации

16:01 | 04.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Отпускането на 1 млрд. евро допълнително на развиващите се страни за периода 2008-2010 г., които да помогнат за посрещането на последствията от рязкото покачване на цените на храните през 2007 и 2008 г., гласува днес Европейският парламент.

Този 1 млрд. евро ще бъде добавен към вече наличните за 2008-2009 г. 800 млн. евро за хуманитарна помощ и спешни кризисни ситуации.

Приоритет при отпускането на средствата ще бъде даден на мерките за подобряване на достъпа до селскостопански суровини, както и продукти и услуги за земеделието, включително торове и семена. Ще бъдат финансирани и предпазни мерки, които да спомогнат за поддържане и подобряване на производствения капацитет в селското стопанство и за задоволяване на основните хранителни нужди на най-уязвимите групи от населението, включително децата.

Най-много 35 страни ще бъдат приоритетните получатели на тази помощ, като основните критерии за избор на държави-бенефициенти е степента на бедност, зависимостта от вноса на хранителни продукти и капацитетът за селскостопанско производство. Финансиране на помощта

Средствата за помощта ще бъдат осигурени от три източника: инструмента за осигуряване на гъвкавост към бюджета, резервът за спешна помощ и преразпределение на средства в бюджетната рубрика „външни отношения“, се пояснява в съобщението на Европейския парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:04 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още