fallback

General Motors и Chrysler се нуждаят от $15 млрд., за да оцелеят до 2009

Компаниите се надяват на ангажимента на Обама да не ги остави да фалират, но за да го дочакат, имат спешна нужда от пари

14:55 | 03.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Два от автомобилните гиганти на САЩ General Motors и Chrysler са обявили, че се нуждаят спешно от 15 млрд. долара, за да успеят да оцелеят до началото на следващата година, когато новият президент Барак Обама ще влезе в Белия дом.

Надеждите на двете компании са свързани с нееднократно обявените от демократа намерения да не бъдат допускани фалити на големите играчи в сектора, макар все още да не е посочено точно как би могло да се случи това, предава Bloomberg.

Американският Конгрес е изправен пред сериозни трудности, тъй като автомобилната промишленост понася все по-тежки удари. Трите големи американски компании в сектора – GM, Chrysler и Ford на няколко пъти се обърнаха за помощ, като в последствие от Ford обявиха, че може да успеят да се справят с кризата и сами.

По последните данни за Chrysler и GM обаче става ясно, че двете компании могат и да не успеят да удържат съществуването си до януари, без да получат помощ от правителството. Споровете сред американските депутати е свързан с това откъде да дойдат парите за операцията.

По оценки на GM, която е най-голямата американска автомобилна компания, ще са необходими 4 млрд. долара до края на 2008 година и още толкова през първия месец на 2009. От Chrysler пък съобщават, че се нуждаят от 7 млрд. долара до края на януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:02 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още