fallback

И след деноминацията Зимбабве пак ще има банкнота от 100 млн. долара

Освен това Националната банка на Зимбабве увеличи на 50 милиона долара за физическите лица и на 100 милиона долара за фирмите тавана на сумите, които могат да бъдат теглени от банките за един ден

13:40 | 03.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Зимбабве ще пусне в обращение банкнота от 100 милиона зимбабвийски долара в опит да овладее инфлацията, която вече достигна стотици милиони процента на годишна основа, съобщиха местните медии.

Освен това Националната банка на Зимбабве увеличи на 50 милиона долара за физическите лица и на 100 милиона долара за фирмите тавана на сумите, които могат да бъдат теглени от банките за един ден, съобщава "Хералд".

Въвеждането на новите банкноти от 100, 50 и 10 милиона долара става в момент, когато хиляди зимбабвийски граждани стоят с часове на опашки пред гишетата на банките и пред банкоматите, за да теглят макар и малките си спестявания.

Управителят на Националната банка на Зимбабве Гидеон Гоно заяви, че властите ще вземат мерки, така че населението да разполага с достатъчно налични средства за празниците в края на годината.

През лятото Централната банка на Зимбабве обяви, че ще деноминира валутата си от 1 август като част от опитите си да се противопостави на хиперинфлацията. Въпреки категоричните намерения на управляващите ефект засега явно няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:48 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още