fallback

Румънската икономика с най-силен темп на растеж в ЕС зa третото тримесечиe

БВП на страната е нараснал с 9,1 на сто за тримесечието при 9,3 на сто за второто тримесечие

11:45 | 03.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Румънската икономика е нараснала през третото тримесечие с най-бърз темп на годишна база в страните от ЕС, надминавайки очакванията на икономистите, съобщи Bloomberg.

БВП на страната е нараснал с 9,1 на сто за тримесечието при 9,3 на сто за второто тримесечие. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за растеж от 8,7 на сто. За деветмесечието ръстът на румънската икономика възлиза на 8,9 на сто на годишна база.

През третото тримесечие инвестициите и земеделската продукция са нараснали, благодарение на което темпът на растеж на румънската икономика е надминал този на европейските страни и на Китай и Индия. Тази тенденция обаче вероятно няма да продължи, тъй като някои от основните търговски партньори на Румъния навлязоха в рецесия, а растящите лихви намалиха вътрешното търсене на стоки и услуги.

“Растежът все още е много силен, но това е началото на забавяне“, коментира Йонут Думитру, главен икономист към Raiffeisen Bank Romania SA, преди излизането на данните. “Нашите очаквания за четвъртото тримесечие са за ръст от 7,5 на сто на годишна база, а за следващата година – между 3 и 4%“, добавя той.

Инвестициите през третото тримесечие са нараснали с 24 на сто на годишна база, показва отделен доклад.

Миналата седмица председателят на централната банка Мугур Исареску прогнозира, че ръстът на румънската икономика ще се забави до между 3 и 6 на сто следващата година, а от Европейската банка за възстановяване и развитие очакват растеж от 3 на сто.

През последните два месеца компании като Dacia, Oltchim, Kraft Romania и Arcelor Mittal обявиха намаляване на производството си или съкращаване на служители заради спада на търсенето на продуктите им в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:13 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още