fallback

Дерипаска: Русия да приложи плана на Рузвелт за справяне с кризата

Според Дерипаска на Русия е необходимо нещо подобно на „Новия курс” на Франклин Рузвелт

14:33 | 02.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Предвидените от руското правителство и централната банка на страната общо над 200 млрд. долара за преодоляване на икономическата криза няма да са достатъчни, коментира руският милиардер Олег Дерипска (притежател на „Базел” и най-големия акционер в UC Rusal) в интервю за Ройтерс. По думите му държавата би трябвало да инвестира в строителство на пътища и друга инфраструктура, на жилища, а също и в областта на металургията и машиностроенето, за да поддържа икономиката и да създава работни места.

Дерипаска е обяснил, че според него на Русия е необходимо нещо подобно на „Новия курс” на Франклин Рузвелт, позволил на САЩ да се измъкнат от Великата депресия през 30-те години на миналия век. Планът е включвал поддръжка на развитието на инфраструктурата, система за борба с безработицата, определяне на минимална работна заплата, контрол на цените, подпомагане на строителството на жилища и т.н.

Вчера Rusal е представил пред руския парламент антикризисни мерки за поддръжка на промишлеността. Между главните мерки са: подпомагане финансирането на инвестиционни проекти на стойност поне 1 млрд. долара, в които вече са вложени поне 200 млн. долара (в доклада си Rusal са посочили четири такива свои проекта), ограничаване на цените на естествените монополи и т.н.

От ръководството на водещата строителна група Mirax Group са коментирали относно мерките срещу кризата, че „кризата е благоприятен период за вложения в инфраструктурни проекти, например в строителство на жилищни комплекси”.

Според личното мнение на висш служител от Министерството на икономическото развитие „бюджетната политика би трябвало да е контрациклична, т.е. в период на ръст на икономиката държавата да намалява своя дял в нея, а в период на спад – да го увеличава, и освен това при криза е изгодно да се инвестира в икономиката, тъй като ресурсите са по-евтини”. Служителят обаче допълва, че по негово лично мнение не е сигурно дали ще се намерят достатъчно средства за инфраструктурните проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:58 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още