fallback

Toyota намалява бонусите на мениджъри, спира временно производство

Миналия месец Toyota намали прогнозата си за печалба с 56 на сто и бе създаде комитет, който да съкрати разходите и да преразгледа всички нови проекти

12:38 | 02.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Вторият по големина световен производител на автомобили - Toyota Motor, ще намали за първи път бонусите, раздавани през зимата, на около 8700 мениджъри на компанията в Япония, заради намалените продажби вследствие на кризата, съобщи Bloomberg.

Toyota намалява бонусите с около 10 на сто, като това е първото им понижение от 1998 г., когато компанията е въвела нова система за плащане. Не се уточнява колко ще спести компанията с тази стъпка.

Миналия месец Toyota намали прогнозата си за печалба с 56 на сто, което накара президента на компанията Катсуаки Ватанабе да създаде специален комитет, който да съкрати разходите и да преразгледа всички нови проекти. Както Toyota, така и Nissan и Honda съкращават временно назначени служители.

Производителите на автомобили в цял свят намаляват разходите си заради спада на продажбите, предизвикан от по-трудния достъп до кредити.

През октомври заплатите в Япония се понижиха за първи път тази година, след като компаниите намалиха заплащането за извънредна работа най-силно от над шест години насам. Японските компании обикновено раздават бонуси два пъти годишно – през юни и декември.

Очаква се през ноември продажбите на автомобили в САЩ да са отчели 13-ти пореден месец на спад. Toyota обикновено генерира около половината от оперативната си печалба в Северна Америка, по данни на Nomura Securities Co.

Компанията ще затвори завода си на остров Кюшу и ще спре производствена линия в Аичи за два дни този месец. И двата завода произвеждат луксозната марка Lexus. Компанията Hino Motors, която е 50 на сто собственост на Toyota, също ще спре производството в завода си в Токио на 25 декември. Hino произвежда FJ Cruiser и други модели за Toyota.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 02.12.08 г.
fallback
Още от Свят виж още