fallback

ЕС облекчи правилата за такси за внос за пътниците от трети страни

Новите правила увеличават сегашния паричен праг от 175 евро на 430 евро за пътници от въздушния и морския транспорт

15:15 | 01.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

От днес, 1 декември, в Европейския съюз влизат в сила нови правила относно освобождаването от такси и мита за внос, съобщиха от Европейската комисия.

„Много от предходните правила, които са в сила от 1969 г., вече не са пригодени към днешната действителност. От днес гражданите ще се ползват от почти удвоен паричен праг и по-щедро пресметнати ограничения за някои напитки, когато внасят стоки в ЕС в своя личен багаж. В същото време поради повишените парични прагове държавите-членки ще избегнат административни разходи, които в момента произтичат от събирането на малки суми от мита и такси“, каза Ласло Ковач, европейски комисар по въпросите на данъчното облагане и митническия съюз.

Облекченията за пътниците представляват парични прагове или количествени ограничения, в рамките на които пътниците, влизащи в ЕС от трети страни, имат право да внасят стоки в своя личен багаж, без да заплащат мито.

Новите правила увеличават сегашния паричен праг от 175 евро на 430 евро за пътници от въздушния и морския транспорт и на 300 евро за пътници от сухоземния и вътрешния речен транспорт. По-ниският праг при последните два вида транспорт взима под внимание специалната ситуация в държавите-членки, които имат сухоземни граници със страни, в които цените са значително по-ниски в сравнение с ЕС.

Съгласно другите промени в най-добрия случай например пътниците от въздушния транспорт могат да внесат без да платят мито 200 цигари, 1 литър алкохолни напитки, 4 литра вино, 16 литра бира и други продукти на стойност до 430 евро (играчки, парфюми, електронни устройства и т.н.). Таксите и митата ще се прилагат за стойността на стоките, която надхвърля тези ограничения. Стойността на отделен предмет обаче не може да бъде разделяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:31 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още