fallback

UniCredit: Необходима е рязка еднократна девалвация на рублата

Експерти очакват девалвация на рублата спрямо долара и еврото с 15% през 2009 г.

11:28 | 01.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Анализатори от руската UniCredit Aton (поделение на международната финансова група UniCredit Group и специализирана в предоставяне на услуги на институционални инвеститори на фондовия пазар) считат поетапния процес на девалвация на рублата за непродуктивен, тъй като, по тяхно мнение, той не решава проблемите с влошаването на фундаменталната подкрепа за рублата и при това „подгрява” бягството на капитала от страната и очакванията за по-голяма девалвация.

В петък Централната банка на Русия понижи курса на рублата спрямо бивалутната кошница (долар и евро) с още 1%, като едновременно с това разшири валутният марж с 30 копейки.

Финансовите анализатори считат, че по-голяма девалвация ще бъде по-ефективна за намаляване на изтичането на капитал от страната и облекчаване на условията на паричния пазар, независимо от по-високите политически и икономически рискове.

От UniCredit Aton предполагат, че независимо от намаляването на златно-валутните резерви на страната, Централната банка на Русия ще се придържа до края на декември към политиката си за постепенна девалвация на рублата, позволявайки на компаниите да „затворят” своите годишни балансови ведомости. По тази причина анализаторите очакват, че Централната банка ще допусне още 2-3 аналогични девалвации през декември.

Продължаващото намаляване на златно-валутните резерви на Русия, обаче ще доведе до рязка корекция на обменния курс на рублата в началото на годината, смятат анализаторите. Като цяло, те очакват девалвация на рублата спрямо бивалутната кошница с 15% през 2009 г. А руският финансов пазар ще остане преобладаващо под натиска на продължаващо изтичане на капитал в чужбина (заради очакванията за последваща девалвация на рублата), след което ще последва влошаване на ситуацията на паричния пазар, прогнозират от UniCredit Aton.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:41 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още