fallback

Срещата на ОПЕК не успя да предотврати нов спад в цената на петрола

Лидерите на организацията се въздържаха от нова редукция на предлагането, което поднови натиска върху котировките

09:14 | 01.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола започна новата седмица с понижение, като основната новина, която движи пазара, е свързана със заседанието на ОПЕК в Кайро през уикенда. На него лидерите на организацията, която осигурява около 40 на сто от предлагането на суровината в света, взеха решение да отложат планираното понижение на доставките.

Въпреки че според официалното становище на ОПЕК забавянето на световната икономика и последвалото от това понижение в търсенето на петрол ще бъде по-голямо, отколкото се е очаквало преди месеци, до нова редукция на предлагането няма да се прибягва.

В случай че страните-членки на организацията приложели дори 80 на сто от планираното през октомври понижение от 1,5 млн. барела дневно, това трябвало да окаже достатъчен ефект върху пазара, смятат представителите на Саудитска Арабия, съобщава Bloomberg.

До момента на електронната платформа за търговия на борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през януари губят 2,04 на сто спрямо цената на затваряне в петък. Това понижи котировките до 53,32 долара за барел, макар в първите часове на търговия цената на черното злато да падна под 53 долара.

В Лондон Брентът се търгува с 2,36 на сто по-ниско от петък при 52,23 долара за барел.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:10 | 01.12.08 г.
fallback
Още от Свят виж още