fallback

ЕК: Фармацевтични компании блокират навлизането на евтини лекарства

Възможно е комисията да задейства антитръстови дела срещу някои компании

13:34 | 28.11.08 г.

Фармацевтични компании блокират или отлагат въвеждането на по-евтини генерични лекарства в Европейския съюз (ЕС), заявиха от Европейската комисия (ЕК). Техни действия са коствали на здравната система в ЕС 3 млрд. евро допълнителни разходи в периода между 2000 и 2007 г., посочват от комисията.

От ЕК добавят, че фармацевтичните компании са използвали юридически действия и многобройни патенти, за да попречат на конкуренти да навлязат на пазара. В един конкретен случай се оказва, че има 1300 патента за едно лекарство.

Възможно е комисията да започне антитръстови дела срещу компаниите.

Производители на генерични лекарства (които продават по-евтини версии на лекарства, чийто патент е изтекъл) от дълго време се оплакват, че е трудно да пуснат лекарствата си на европейския пазар.

Докладът констатира, че собственици на оригиналното лекарство често са се намесвали при национални процедури за одобрение на генерични лекарства. Има близо 700 съдебни дела за патенти и над 200 споразумения между фармацевтични компании, които притежават името на марката, и генерични компании. Над 10% от тези случи са ограничили навлизането на генерично лекарство на пазара.

„Навлизането на пазара на генерични компании и разработването на нови и по-достъпни лекарства понякога се блокира или отлага, на значителна цена за здравните системи, потребителите и данъкоплатците“, заяви еврокомисарят по конкуренцията Нели Круз, цитирана от BBC.

„Все още е рано, но комисията няма да се поколебае да стартира антитръстови дела срещу компаниите, където има индикации, че може да са нарушени антитръстовите правила“, добавя тя.

ЕК може да наложи големи глоби на фармацевтичните компании, ако са участвали в нелоялни практики. През 2005 г. AstraZeneca беше глобена с 60 млн. евро заради блокирането на по-евтини конкурентни продукти на лекарството й Losec.

Докладът на комисията засилва натиска върху голямата фармацевтична индустрия, която среща твърда конкуренция от страна на генеричните лекарства. Големите компании инвестират много в проучване и разработване на нови лекарства и често печалбата им разчита на няколко ключови продукта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:42 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още