fallback

Кризата заплашва цялата автомобилна индустрия

Проблемите оставят все по-голям отпечатък както върху големите, така и върху по-малките компании

09:32 | 28.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Кредитната криза вече заплашва цялата автомобилна индустрия, като проблеми се наблюдават при всички основни играчи в сектора – BMW, Mercedes, Toyota, Nissan, GM и други, съобщава Automedia.bg.

Пред немския Spiegel шефът на BMW Норберт Райтхофер е обяснил, че в момента „BMW изживява най-голямата криза в своята история”. Основна причина за това е обстоятелството, че огромната част от продажбите на компанията се осъществяват чрез лизингови схеми. Сега световната финансова криза буквално помита тези схеми и фирмата се изправя пред невъобразими допреди няколко месеца проблеми.

В такова тежко положение обаче не са изпаднали само в BMW. Шефът на Daimler Дитер Зетче признава, че ситуацията е „най-лоша от Втората световна война досега”. Всичко това предвещава нови съкращения във фирми като Mercedes и BMW.

Не е задължително обаче кризата да засяга само производителите на скъпи и луксозни автомобили. Дори при Volkswagen, които предлагат много по-широка гама от модели, са загрижени за бъдещето.

„Досега не сме се сблъсквали с подобен тип криза”, казва президентът на VW Мартин Винтеркорн. Според него вече не е възможно фирмите да избегнат болезнени съкращения и трудни ограничения.

Според New York Times, производителите на луксозни автомобили като BMW и Mercedes вече са натрупали огромни обеми от нереализирани автомобили по пристанищата на САЩ.

Буквално хиляди автомобили и на Toyota и Nissan запълват пристанището на Лонг Бийч, Калифорния.

В последните дни Mercedes, Toyota и Nissan са поискали да наемат нови площи, за да складират непродадените автомобили.

Наскоро вицепрезидентът на Toyota Митцуо Киношита характеризира настоящата ситуация като „криза, чийто магнитуд не е познат в досегашната история на бранша”.

Вече е ясно, че няма производител, който да е имунизиран срещу колапса и кризата, изживявана от пазарите в Америка, Европа и Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:18 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още