fallback

Безработицата във Франция с най-голям ръст от 15 години насам?

Според предварителни данни на френски вестник безработните са се увеличили през октомври с близо 46 хил.

15:46 | 27.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

С 45 900 души са се увеличили безработните във Франция през октомври, което е най-големият регистриран растеж от 15 години насам, съобщава вестник Est rеpublicain.

Символичната граница от два милиона безработни може да бъде премината, ако тези данни бъдат потвърдени официално. През септември безработните в страната бяха 1 957 600 души, припомня Ройтерс. Официалната статистика ще бъде обявена тази вечер.

„По време на толкова тежка криза като настоящата по целия свят нито една държава не може да избегне увеличаването на безработицата“, е заявил министър-председателят на Франция и бивш министър на труда Франсоа Фийон.

„Затова цялото правителство е мобилизирано, за да се опита да помогне на икономиката, но в същото време се опитва и да се притече на помощ на тези, които неизбежно ще бъдат засегнати от безработицата“, е добавил премиерът.

„Няма да коментирам нивата на безработицата, преди те да бъдат официално обявени, и мисля, че всеки би трябвало да се придържа към това правило. У нас има независими институции, които измерват безработицата. Трябва да изчакаме те да предоставят данните“, казва още Фийон.

В същото време настоящият министър на труда Ксавие Бертран е заявил в отговор на журналистически въпрос, че и самият той не очаква „добри данни“ и е посочил като причина международната криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:27 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още