fallback

Гренландия направи крачка към независимостта си

След положителен вот на референдум за придобиването на повече независимост от Дания, Гренландия се надява да изгради собствена икономика

11:47 | 27.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Гренландия направи крачка към независимостта си, като реши на референдум в сряда да се отдели като самостоятелна територия и да не бъде вече автономна област на Дания, съобщи Bloomberg.

Най-големият остров в света ще се опита да създаде собствена икономика, базирана на природните му ресурси.

Избирателната активност е била близо 72 на сто (гласували са над 28 хил. души), като 75,54 на сто са гласували с „да“ на предложението, съгласувано между датски и гренландски политици.

Съгласно предложението Гренландия, която има население от 56 хил. души, ще продължи да получава годишни субсидии от Дания, които представляват половината от публичните разходи, но ще има почти пълен контрол върху природните си ресурси - петрол, злато, цинк и олово.

Резултатът от гласуването ще доведе до бъдещ референдум за пълна независимост от Дания, е заявил премиерът на острова Ханс Еноксен.

Икономиката на Гренландия е почти изцяло зависима от риболовната индустрия, която представлява около 90 на сто от износа, както и от годишната субсидия от Дания в размер на 3,2 млрд. крони (540 млн. долара), която се равнява на една трета от БВП.

Някои икономисти и политици в Гренландия обаче смятат, че трябва да се измине дълъг път до постигане независимостта на острова, тъй като корпоративните интереси към залежите в арктическия регион намаляха със спада в цените на суровините и поскъпването на кредитите.

Канадската компания Crew Gold Corp. затвори златната си мина в Гренландия този месец, след като скъпоценният метал загуби 24 на сто от март насам. Британската Angus & Ross Plc. пък се отказа през август от плановете си да открие мина за добив на цинк.

Демократическата партия – четвъртата най-голяма политическа формация в Гренландия, беше единствената, която призова гласоподавателите да отхвърлят предложението с аргумента, че разходите за поддържане на държавни органи ще бъдат твърде високи за икономиката на острова и че Дания ще получава прекалено голям дял от бъдещите постъпления от разработването на природните ресурси.

Според споразумението Дания и Гренландия ще си поделят бъдещите петролни приходи, като Гренландия ще контролира съдилищата, полицията и бреговата охрана. Дания ще запази отговорността си за сигурността и международните отношения. Системата трябва да влезе в сила от 21 юни 2009 г. - националният празник на Гренландия.

Гренландия е била датска колония от 1721 до 1979 г., когато става автономна област. Според премиера Еноксен референдум за пълна независимост може да се състои в рамките на 12 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:23 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още