fallback

Мощно предпразнично рали на Wall Street*

Индексите заличиха загубите и поеха рязко нагоре, подкрепени от голям интерес към технологичния сектор и енергийните компании

22:09 | 26.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

След първоначалните колебания, довели до отстъпление с по около 1 на сто за основните индекси в САЩ, постепенно търговията се стабилизира и индексите поеха мощно нагоре. Основна роля за това играят технологичния сектор и представителите на енергийната промишленост, които се радваха на значителен инвеститорски интерес.

Днешната предпразнична сесия завърши силно позитивно за индекса на сините чипове Dow Jones Industrial Average. Той напредна с 2,9 на сто (247 пункта) до 8 726,61 пункта. 27 от отщо 30-те компании, попадащи в индекса, отбелязаха повишение. Биковете бяха водени от автомобилния производител GM, който повиши пазаената си капитализация с цели 33 на сто до 4,75 долара за акция.

Най-големият ръст беше отбелязан от индекса на технологичните компании Nasdaq Composite, който скочи с 4,6 на сто до 1 532,10 пункта. Широкият борсов показател S&P 500 добави 3,5 на сто до 888 пункта.

По този начин американските борсови индекси регистрираха четвърти пореден ръст, което не се е случвало от доста време. Така инвеститорите ще посрещнат утрешния Ден на благодарността с глътка оптимизъм на фона на срива на пазара от началото на годината.

Като цяло днешният ден не беше добър откъм данни за състоянието на американската икономика. Слаби данни дойдоха както от бизнес сектора след съобщението, че поръчките на дълготрайни стоки са отбелязали значителен спад от 6,2 на сто през октомври, както и от строителния сектор, където се разбра за впечатляващо ниско ниво на продажби на нови жилща – най-ниско от 17 години насам.

За състоянието, в което се намират самите американски домакинства също не идват добри новини, като днес стана ясно, че потребителските разходи са паднали най-силно от рецесията на 2001 година досега.

Днес европейските борси приключиха сесията при преобладаващо негативни настроения, като повечето индекси отбелязаха понижения. В същото време цената на петрола се повиши рязко над 7 на сто въпреки силния ръст на петролните запаси на САЩ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:05 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още