fallback

ЕС готви план срещу кризата на стойност 200 млрд. евро

Сумата възлиза на 1,5% от БВП на съюза, ще е насочена към редукция на данъци и таргетирани инвестиции

14:26 | 26.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия ще представи план за възстановяване на икономиката, чиято стойност се очаква да възлезе на 200 млрд. евро, съобщи ВВС. Според запознати сумата, която възлиза на 1,5 на сто от БВП на съюза, ще бъде насочена към данъчни облекчения и таргетирани инвестиции, като мерките ще бъдат изработени и съгласувани от всички страни в съюза.

Франция и Германия вече се обявиха в подкрепа на облекчаване на фискалните правила с цел стимулирането на отделните държави да увеличат инвестициите си, за да подкрепят икономиката. В тази насока двете страни смятат, че изискването за поддържането на бюджетен дефицит от максимум 3 на сто от БВП е прекалено стриктно.

Комисията вече предложи данъчните облекчения да бъдат направени за сметка на по-ниски ставки на данъка върху добавената стойност, насърчаването на енергийната ефективност и данъците върху трудовите възнаграждения. Инвестициите пък трябвало да се фокусират върху строителството и производителите на автомобили.

Лидерите на Франция и Германия са излезли със съвместна публикация, в която се казва, че правителствата трябва да държат спиралата на рецесията „далеч от страните си“. Франция, в качеството си на председател на ЕС, призовава за спешно приемане на предложенията и изготвяне на план.

В същото време обаче канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреждава страните членки да внимават относно „надпреварата за милиарди“ чрез обявяването на рекордни пакети от икономически стимули. „Трябва да вървим по умерен път и да намерим златната среда, която е подходяща за ситуацията в Германия“, смята тя.

Анализаторите изразяват съмнения относно ефективността на общи планове, тъй като всяка от европейските икономики има своите собствени проблеми. Подобно е мнението и на българския заместник-министър на финансите Любомир Дацов, според когото мерките трудно ще бъдат уеднаквени с оглед различната структура на икономиките, факторите им за растеж и състоянието на финансовите им системи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:51 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още