fallback

Merrill Lynch: 50 долара за барел петрол през 2009

Предходната прогноза на анализаторите на компанията беше за 90 долара за барел

12:44 | 26.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Анализаторите на Merrill Lynch коригираха прогнозите си за цената на петрола през следващата година почти наполовина. Вместо очакваните по-рано 90 долара за барел, сега специалистите са на мнение, че черното злато ще се котира по 50 долара за барел. За 2010 пък се очакват нива от 70 долара за барел.

Основните причини за новата прогноза на Merrill е надвисналата над световната икономика опасност от тежка рецесия. Това кара анализаторите да очакват умерено търсене и относителна стабилност в цената на черното злато. За прогнозите им допринасят и спекулациите, че ОПЕК ще се провали в опитите си за повишение на цените чрез ограничение на предлагането, съобщава АР.

През последните седмици някои от членовете на ОПЕК, като Иран и Венецуела, призовават за нова редукция на производството на организацията, тъй като котировките на петрола са стигнали прекалено ниски нива. Едва преди месец лидерите на ОПЕК взеха решение за ограничаване на доставките с 1,5 млн. барела дневно, но въпреки това цената на петрола продължава да пада.

„Съмняваме се, че ОПЕК могат да осъществят промяна на пазарните фундаменти или сентимента на пазара в краткосрочен план. На фона на остро понижаващото се търсене ние оценяваме възможността на продавачите да обърнат настроенията или затягане на пазарните условия“, се казва в анализа на Merill.

По-рано този месец от компанията направиха прогноза, че търсенето ще се свие с 400 хил. барела дневно през следващата година заради надвисналата рецесия и ограниченото кредитиране от страна на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:02 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още