fallback

Банка на Карлос Слим е купила около 1% от Citigroup

По различни данни става дума за книжа на стойност 150 млн. долара или 134 млн. долара

11:46 | 26.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Подразделението за търговия с акции на мексиканската финансова група Inbursa, собственост на милиардера Карлос Слим, е закупило в периода 19-25 ноември акции на Citigroup на стойност 150 млн. долара, съобщи Ройтерс.

Компанията е купила близо 29 млн. акции на щатската банка, търгувани в Мексико сити. По данни на Bloomberg пък става дума за 26 млн. акции (по-малко от 1% от капитала на Citigroup) на обща стойност 134 млн. долара, като Inbursa е купила 9,63 млн. акции на 20 ноември, когато те се понижиха с 26 на сто до 4,71 долара.

Не е ясно дали Inbursa е купила акциите за Слим, пише Ройтерс. Говорител на милиардера е заявил, че Inbursa е купила книжата от името на нейните „инвестиционни фондове и клиенти“.

Акциите на Citigroup скочиха с близо 60 на сто тази седмица, след като щатското правителство обяви план за вливане на 20 млрд. долара в банката и предоставяне на гаранции по заеми за над 300 млрд. долара.

Миналата седмица обаче книжата на финансовата институция потънаха до най-ниското си ниво от декември 1992 г., увеличавайки съмненията в способността й да оцелее.

Според анализатори още от началото на спада на акциите на Citigroup „те“ са закупували активно книжа чрез Inbursa. „Кой знае кой е купувачът, но е интересно“, допълва неназован анализатор, който казва още, че в миналото Слим е купувал обезценени акции и сегашната сделка е много в негов стил. През септември Слим придоби дял от 6,4 на сто в New York Times Co., посочвайки като мотив за инвестицията си изгодната цена на акциите на вестника, които тази година са поевтинели с 20 на сто.

Слим, който е един от най-богатите хора в света, контролира създадената от него през 60-те години на миналия век банка Inbursa.

Citigroup притежава мексиканската Grupo Financiero Banamex SA – втората по големина банка в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:00 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още