fallback

Аржентина с мерки за насърчаване на икономиката за 21 млрд. долара

Данъчни облекчения за инвестиции в страната, а не в чужбина, предлага президентът Кристина Фернандес

10:44 | 26.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Аржентина Кристина Фернандес обяви мерки за създаване на работни места и привличане на чуждестранни инвестиции, съобщи AP.

Съгласно плана от средата на декември ще бъдат стартирани строителни дейности за 71 млрд. песо (21 млрд. долара), които ще създадат 400 хил. нови работни места в сектора и ще налеят необходимия за насърчаване на икономиката капитал в условията на международната криза, пояснява Фернандес.

„Извънредният период, през който преминаваме, изисква извънредни решения“, са думите на президента на страната.

Освен това тя е заявила, че ще поиска от Конгреса да наложи данък в размер на 8 на сто върху инвестициите на местните компании в чужбина, а на тези, които „връщат“ инвестициите си в страната, да бъдат направени данъчни облекчения.

Фернандес не е дала подробности, но е посочила, че компаниите, които инвестират в инфраструктура, селско стопанство или недвижими имоти, ще трябва да плащат данък в размер на само между 1 и 6 на сто, в зависимост от инвестицията.

Данъчни облекчения се предлагат и за малкия и средния бизнес, който наема нови служители, в опит да се насърчи излизането от сивия сектор. Смята се, че около 40 на сто от аржентинците работят в сивия сектор и не плащат данъци.

Много бизнес лидери бяха разтърсени от решението на правителството да придобие частните пенсионни фондове – мярка, която се очаква Фернандес да подпише тази седмица, превръщайки я в закон. Тези действия на държавата предизвикаха отлив на капитали в размер на 4 млрд. долара само през октомври, по данни на консултантската компания Ecolatina.

Бизнес лидери, сред които Кристиано Ратаци, президент на Fiat Argentina, са определили предложенията на Фернандес като „много интересни за икономиката“, добавяйки, че те трябва да се анализират по-подробно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:02 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още