fallback

Световната банка очаква най-слаб растеж в Китай от 18 години през 2009 г.

Тенденцията за забавяне на растежа ще се влоши през първото полугодие на 2009

12:19 | 25.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Растежът на Китай ще се забави следващата година до 7,5 на сто, което ще бъде най-нисък темп от 1990 г. насам, цитира АР прогнозата на Световната банка.

По-рано от световната финансова институция очакваха ръст на китайската икономика за 2009 г. от 9,2 на сто. Все пак от банката смятат, че планът на правителството за стимулиране на икономиката ще облекчи евентуален рязък спад на световното и вътрешното търсене.

За тази година от Световната банка очакват китайската икономика да нарасне с 9,4 на сто.

Тенденцията за забавяне на растежа в Китай, сигнали за която се появиха през третото тримесечие, ще се влоши през първото полугодие на 2009 г. с отслабването на износа, се казва в доклада на Световната банка.

Досега страната беше относително незасегната от световната криза благодарение на доброто състояние на банките си и силния износ, но влиянието на кризата ще се засили през първата половина на 2009 г., смятат икономистите на банката.

Условията ще се подобрят по-късно през 2009 г., но категорични прогнози е трудно да се правят.

Планът за стимулиране на икономиката, обявен в началото на ноември, е на стойност 586 млрд. долара и предвижда наливане на средства чрез разходи за строителство, данъчни намаления и помощи за бедните и фермерите.

Мерките бяха обявени, след като растежът на китайската икономика се забави до 9 на сто през третото тримесечие от 11,9 на сто година по-рано. Правителството се опасява от загубата на работни места, особено в производството за износ, което е засегнато сериозно от слабото световно търсене.

Прогнозата на Световната банка е в унисон с очакванията на някои инвестиционни банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:04 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още