fallback

Унгарската централна банка неочаквано свали лихвите с 50 пункта

В днешното съобщение на институцията се посочва, че финансовата криза е довела до фундаментални промени в развитието на унгарската икономика

23:04 | 24.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Унгария предприе неочаквано понижение на лихвения процент с 50 базисни пункта до ниво от 11%, съобщава Marketwatch.

Понижението идва около месец след като институцията повиши лихвите с 300 базисни пункта (на 22 октомври) в опит да подкрепи унгарската валута. По-рано този месец Международният валутен фонд одобри заем в размер на 15,7 млрд. долара за Унгария, който има за цел да възстанови доверието на финансовите пазари в страната. Заемът е част от пакет на обща стойнос т 25 млрд. долара, в който участие имат Европейския съюз (със заем от 8,4 млрд. долара) и Световната банка (с 1,3 млрд. долара).

В днешното съобщение на унгарската централна банка се посочва, че световната финансова криза е довела до фундаментални промени в развитието на унгарската икономика. “Временното свиване на икономическата активност, последвано от бавно възстановяване, ще понижи инфлацията до нива от под 3% на годишна база”, отчитат още от институцията.

“Заемът, отпуснат от МВФ, както и мерките за оптимизиране на държавния бюджет, предприети от правителството, понижават рисковете за финансирането на държавния дълг и дават възможност за подобна монетарна маневра”, се казва още в изявлението на централната банка.

От банката уточняват, че може да бъдат предприети и нови понижения на лихвите в случай, че рисковете за притока на чуждестранни капитали и стабилността на финансовата система отслабнат допълнително.

Днес унгарският форинт поскъпна с 3% спрямо еврото и с 5,4% спрямо щатския долар.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:33 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още