fallback

Лукойл финализира сделката за турската Akpet

Заплащането на първия транш по сделката в размер на 250 млн. долара е извършено днес

16:50 | 24.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Днес в Истанбул беше подписан протокол за окончателното приключване на сделката по придобиването от дъщерната компания на руската Лукойл Lukoil Eurasia Petrol A.S. на 100% от акциите на турската компания Akpet, се казва в официално съобщение на руския петролен гигант.

Общата сума на сделката е 555 млн. долара, уточняват от Лукойл. Страните са се договорили за поетапно заплащане на цената на сделката, при условията на безпрецедентна отсрочка, се казва в съобщението.

Заплащането на първия транш в размер на 250 млн. долара е извършено днес. Вторият и третият транш на сумата по сделката ще бъдат изплатени не по-късно съответно от 30 април и 30 октомври 2009 г., посочват от Лукойл.

За постигане на принципно съгласие за изкупуването беше съобщено още през лятото. По-късно от Лукойл съобщиха, че горивата за веригата бензиностанции на Akpet ще бъдат доставяни от „Лукойл Нефтохим Бургас” АД и от италианската рафинерия ISAB (също собственост на Лукойл).

Аkpet оперира 693 турски бензиностанции (5% от турския пазар на дребно на петролни продукти). В състава на активите на компанията влизат 8 петролни терминала, 5 хранилища за втечнен газ, 3 съоръжения за зареждане с авиационно гориво и завод за моторни масла.

Междувременно стана известно, че Лукойл иска да придобие 30 на сто от най-големия испански концерн от сектора Repsol YPF. Цената на сделката е 5 млрд. долара, информира вестник die Presse.

Преговорите се водят с най-голямата спестовна каса на Испания – La Caixa, която иска да продаде своя дял в Repsol. Към момента той възлиза на 9,1 на сто. Спестовната каса може да осигури и още 3,6 на сто чрез дъщерната си фирма Repinvest. Съдружникът в тази фирма Caixa Catalunya пък притежава 6,1 на сто от Repsol.

Според шефа на La Caixa осъществяването на сделката зависи от това дали строителният концерн Sacyr Vallenhermoso ще продаде своите 20 на сто от Repsol на руснаците. Към момента строителният сектор понася сериозни удари, което е много вероятно да накара Sacyr да се раздели с дела си в Repsol с цел набавяне на средства за осигуряване на ликвидност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:25 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още