fallback

Обама обявява лидерите на финансовата система - какво да очакваме?

Според запознати програмата от стимули, която Обама предвижда, може да достигне $700 млрд.

12:04 | 24.11.08 г.

Днес Барак Обама ще представи новия екип икономисти, който ще се посвети на борбата с кризата и е вероятно да призове към безпрецедентно участие на правителството в съживяването на ръста и стабилизирането на финансовата система. Това кара анализаторите да опитат да прогнозират пътя на американската икономика и да изразят мнението си по отношение на лидерите на основните институции в страната, съобщава Bloomberg.

Голямата Тройка включва президента на Федералния резерв Ню Йорк Тимъти Гейтнър, който ще бъде назначен за финансов министър, бившият финансов министър Лорънс Съмърс, който ще е икономически директор на Белия дом, както и Питър Орзаг, който в момента е директор на Бюджетното бюро на Конгреса, а се очаква да започне да отговаря за събирането на бюджета на новоизбрания президент.

„Обама е избрал много силен триумвират, който да дърпа шейната,“ казва Питър Уолисън, член на Американския предприемачески институт във Вашингтон. Първата задача, с която трябва да се заеме новото управление, е прилагането на пакет от стимули, който може и да надхвърли 700 млрд. долара, като това трябва да е подчинено на опитите да се парират съкращенията на работни места.

„Това ще е двугодишно изпитание в национален план за създаване на работни места,“ каза Обама през предходната седмица.

Програмата на Обама може да е много по-голяма от пакета от 175 млрд. долара от данъчни облекчения и засилени правителствени разходи, който предложи преди месец. Някои от неговите съветници предполагат, че в тази насока отделената сума ще достигне 700 млрд. долара. За сравнение, в средата на годината настоящият президент Буш прокара фискален пакет на стойност около 170 млрд. долара.

Новата администрация може да увеличи и спасителния фонд от 700 млрд. долара, влязъл в сила миналия месец. Пакетът може да достигне 1,2 трлн. долара, казва Мартин Бейли от Brookings Institution.

Преди около месец Съмърс призова за извънредни мерки, с които да се гарантира отпускането на кредити и усилията да се адресират към поредицата от непогасяване на ипотеки и отнемането на жилища в страната. Очаква се именно той да координира икономическата политика на администрацията и да отговаря за управляването на всеобхватното портфолио на Белия дом.

Възможно е Съмърс да поеме управлението на Федералния резерв през 2010 г., когато приключва мандатът на Бен Бернанке. Гейтнър пък може да остане на поста си във Федералния резерв Ню Йорк, докато Обама встъпи в длъжност на 20-ти януари.

За Бернанке случващото се означава, че ще има промяна в неговите взаимоотношения с Гейтнър, който досега е бил негов главен помощник на Уол Стрийт. Всеки намек, че Обама възнамерява да го смени, също може да подрони авторитета му. Все пак решението кой ще оглави ФЕД ще се вземе вероятно след около година, което ще даде време за увеличаването на влиянието на Бернанке сред демократите и за сформиране на опозиция срещу Съмърс.

Съмърс, преподавател от университета в Харвард, често е провокирал спорове, което е било причина за свалянето му от президентския пост на Харвард през 2006 г.

Според Дейвид Акселрод, който ще е старши съветник на президента, Обама може да не анулира данъчните облекчения за богатите незабавно – както твърдеше по време на кампанията си. Вместо това той може да ги запази до края на 2010 г., когато изтича тяхната давност по силата на настоящия закон.

Със задълбочаването на кризата Обама променя тактиката си. Първоначалното му намерение беше да не се намесва в политиката, докато президент е Буш, но на 22-ри ноември намекна, че неговият екип може да започне работа с Конгреса по програмата за стимулиране на икономиката. Това подсказва, че програмата може да бъде приета много скоро след встъпването му в длъжност.

Пакетът от стимули вероятно може да се разглежда като първоначален сигнал за по-дългосрочните предложения на Обама за съкращения в данъците за средната класа, за подобряване на инфраструктурата в страната и намаляване на зависимостта на САЩ от чуждестранните доставки на петрол.

Инвеститорите дадоха одобрителен знак за избора на Гейтнър, което предизвика ръст от 6,3% в индекса Standard & Poor’s 500 спрямо най-ниското ниво от 11 години насам.

Както Гейтнър, така и Съмърс, са били спрягани за финансови министри, казваха запознати по-рано този месец.

Съмърс вече се е обявил в подкрепа на масирана програма от стимули, която по думите му трябва да е „ускорена, мащабна и продължителна“, за да успее да противостои на силите, повалящи икономиката.

Гейтнър и неговият някогашен ментор Съмърс са били главни съветници на бившия финансов министър Робърт Рубин, когато администрацията на Клинтън създава правителствен фонд за спасяване на Мексико през 1993-94 г. По-късно те успяват да привлекат банки, които да финансират Северна Корея и да работят съвместно с Международния валутен фонд за стимулирането на развиващите се икономики по време на азиатската финансова криза през 1997-98 г.

Гейтнър, наред с Полсън и Бернанке, е една от водещите фигури, които вземат решения за справяне с настоящата криза. Той е помогнал при спасяването на Bear Stearns през март и при неуспешния опит за предотвратяване на колапса на Lehman Brothers през септември, както и за последващото поглъщане на AIG.

Сред потенциалните му наследници е Кевин Уорш, член на управителния съвет на Фед, който преди това в работил в Белия дом и като инвестиционен банкер към Morgan Stanley.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:29 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още