fallback

Разследват най-богатия китаец за спекулации с ценни книжа

По неофициална информация Хуан Гуангю е имал отношение към манипулация на курса на акциите на компании на брат му

10:35 | 24.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Китайските власти разследват най-богатия човек в Китай според класацията China Rich List – бизнесменът Хуан Гуангю, заради подозрения, че може да е замесен в спекулации на пазара на ценни книжа, съобщава Риа Новости по информация от китайски медии.

Хуан Гуангю е придобил състоянието си чрез търговия с битова техника, създавайки действащата на територията на цял Китай търговска мрежа Gome, а също така чрез сделки на фондовата борса и на пазара на недвижими имоти.

Засега не се уточнява в какво точно се състои обвинението, което може да бъде повдигнато срещу милиардера, чието състояние се оценява на 6,3 млрд. долара. По неофициална информация той е имал отношение към манипулация на курса на акциите на компании, принадлежащи на брат му.

Според непотвърдена информация китайският олигарх за пръв път е извикан на разпит миналата седмица, след което акциите на Gome на Хонконгската фондова борса веднага са паднали с 14%.

Преди това, през 2006 г. срещу братята Гуангю се е водило разследване във връзка с подозрения в неправомерно получаване на кредити, но миналата години тези подозрения са били снети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:23 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още