fallback

Цената на петрола пак мина над 50 долара за барел

Спекулации относно редукция на предлагането от ОПЕК подкрепи котировките в началото на новата седмица

09:27 | 24.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът започна седмицата с повишение в цената си, като котировките отново преминаха над 50 долара за барел. Повод за това дават спекулациите, че Организацията на страните износителки на петрол ще предприеме нова редукция на предлагането, тъй като ниските цени излагат представителите й на риск, предава АР.

По думите на петролния министър на Венецуела до края на годината износът на ОПЕК трябва да бъде намален с поне 1 млн. барела дневно, тъй като към момента заради слабото търсене на суровината това количество оставало нереализирано. В същата посока е и изказването на изпълнителния директор на Total SA, според когото цени под 50 долара поставят огромни рискове пред развитието на малките петролни компании.

Новата седмица започна със стабилен ръст в цената на петрола от 2,8 на сто до 51,34 долара за барел. Постепенно обаче биковете изгубиха позиции и в 9:15 часа на електронната платформа на борсата в Ню Йорк барел петрол с доставка през януари се котира при 50,57 долара за барел, или с 1,3 на сто повече от петък.

В Лондон Брентът стартира седмицата с ръст от 1,1 на сто в цената си и по време на търговската сесия в Азия цената му е 49,73 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:43 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още