fallback

Акциите на Citigroup продължават свободното си падане

Днес изпълнителният директор на банката, Викрам Пандит, е уверил служителите си, че няма да променя бизнес модела на компанията

19:51 | 21.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на Citigroup регистрират пети пореден спад, след като днес главният изпълнителен директор на компанията, Викрам Пандит, опроверга слуховете, че банката има намерение да продава някои от основните си подделения с цел да заздрави финансовите си позиции.

Днес Пандит е заявил пред служители на Citigroup, втората най-голяма банка в САЩ, че компанията не възнамерява да променя своя бизнес модел и ще запази своето инвестиционно подделение Smith Barney, предава Ройтерс. По думите му банката има стабилна капиталова позиция и служителите й не трябва да се фокусират върху падащата цена на акциите.

От началото на деншната борсова сесия акциите на Citigroup паднаха с 12,1% до 4,14 долара. Вчера пазарната капитализация на банката се срути с 26 на сто, а книжата й потънаха до най-ниските си нива за последните 15 години.

„Всичко е базирано на страха и паниката към момента. Инвеститорите на няколко пъти вече са гледали такива „филми“ през тази година и краят им не бе особено приятен“, заявява Джерард Касиди, анализатор на RBC Capital Markets, цитиран от Ройтерс.

По-рано този месец Citigroup обяви плановете си да освободи още 50 хил. от своите служители, или около 14 на сто от всички заети в компанията. Основната причина за съкращенията е желанието на ръководството да съкрати разходите с 20 на сто заради кредитната криза.

От началото на годината банката съкрати около 23 хил. служители чрез уволнения и продажба на бизнес единици. В резултат на това институцията остана с персонал от 352 хил. души към 30 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:23 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още