fallback

Съкращенията в автомобилния сектор продължават

Toyota освобождава 3 000 души, Mazda Motor и Isuzu Motors – още 2 700

09:22 | 21.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Проблемите в сектора на автомобилостроенето се задълбочават, става ясно от последните новини, публикувани от едни от основните играчи на пазара. Трудностите са причинени от глобалната кредитна криза, в резултат на която продажбите на нови автомобили спадат драстично.

Новите сигнали за нестабилност идват от Toyota Motor, които са най-големият производител на автомобили в Япония. Днес компанията съобщи, че ще освободи 3 хил. свои служители. Това представлява 50 на сто от временно заетия персонал на дружеството в Япония, съобщава АР.

По-рано този месец Toyota публикува прогнози за спад на нетната печалба за годината с 68 на сто, което е най-голямото понижение за последните 18 години. Акциите на компанията пък са се обезценили с близо 50 на сто тази година, което е най-лошото им представяне поне от 1975 година насам.

Вчера от Mazda Motor Corp. и Isuzu Motors Ltd. съобщиха, че от двете компании ще бъдат съкратени 2 700 служители.

Една от особеностите на японския пазар на труда е това, че компаниите се съсредоточават върху сключване на трудови договори, които позволяват лесно прекратяване. Причината за това е продължилата 15 години криза в страната след спукването на ипотечния балон през 1990 година, съобщава Bloomberg.

Временно заетите и трудещите се на почасова работа представляват цели 33 на сто от работната сила в страната, а през 1991 година този процент е бил 20, става ясно от данни на министерството на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:31 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още