fallback

Разпродажби в САЩ, S&P 500 затвори на 11-годишно дъно*

Огромна волатилност по позицията на General Motors

18:13 | 20.11.08 г.

Днес волатилността на Wall Street отново беше наднормална, като в крайна сметка основните индекси изгубиха по над 5 на сто.

Причината за спада са лошите данни за икономиката на САЩ, излезли днес - молбите за помощи за безработица в страната за миналата седмица удариха 16 годишен рекорд.

Според статистиката 542 000 са новите заявления за обезщетения от безработица за миналата седмица при очаквани сред икономисти и анализатори 505 000 молби.

Днес бяха публикувани данни и за сборния индекс на водещите индикатори (Composite Index of Leading Indicators). Последният отчете трети месечен спад през октомври за последните четири месеца, или 0,8 на сто, което се оказа повече от очакванията за 0,6% спад. Индексът измерва бизнес кредитирането, безработицата, равнището на цените на услугите, разходите за работна заплата, запаси и потребителските кредити.

Коз в ръцете на мечките се оказа и отлагането на гласуването на плана за спасяване на автомобилната индустрия на САЩ в Конгреса за декември. Става въпрос за предоставяне на правителствен заем на General Motors Corp., Ford Motor Co. и Chrysler LLC в общ размер на 25 млрд. долара.

Новината рефлектира в огромна волатилност по позицията на General Motors. В ранната търговия акциите на GM отчетоха спад от 35 на сто и достигнаха 70-годишно дъно, но впоследствие се изстреляха, наваксвайки изгубеното като към 20:00 местно време дори нараснаха с 25 на сто от нивото “затваря” от вчера. В крайна сметка акциите на GM приключиха сесията с ръст от 5,4 на сто.

Dow Jones Industrial Average се срина с 5,3% до 7 553 пункта, Standard & Poor's 500 регистрира спад от 6,7% до 752 пункта, а Nasdaq отстъпи с 5% до 1 316 пункта.

*Актуализирано към 23 часа  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още