fallback

Разрешиха продажбата на Alitalia на CAI SpA за 1,052 млрд. евро

Така се отваря възможност за влизането в групата на Air France-KLM и Lufthansa

14:15 | 20.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Италианското правителство разреши на администратора на Alitalia SpA да продаде основните активи на превозвача на италианската инвестиционна група CAI, с което отваря възможността за навлизане в италианската авиокомпания на Air France-KLM и Lufthansa AG, съобщи Bloomberg.

Министърът на промишлеността Клаудио Скайола официално разреши продажбата на активи в сряда. Начело на CAI SpA е Роберто Коланино - ръководител на производителя на скутери Piaggio SpA. CAI увеличи офертата си на 1,052 млрд. евро от 1 млрд. евро, след като съветниците на правителството оцениха активите по-високо от първоначалната оферта.

Одобрението разрешава на CAI „да определи чуждестранен партньор, който да укрепи присъствието на Alitalia на международните пазари“, се казва в съобщение на министерството на промишлеността.

В групата CAI се включват 20 инвеститора, сред които транспортната компания Atlantia SpA, контролирана от фамилията Бенетон. CAI подаде на 31 октомври оферта, която спечели подкрепата на основните профсъюзи на превозвача.

Администраторът на Alitalia Аугусто Фантоци трябва да продаде или да ликвидира другите непечеливши активи на компанията и част от задълженията й, за да се разплати с кредиторите и да уреди заема от държавата на стойност 300 млн. евро, за който Европейската комисия постанови, че не е законен.

Италия се опитва да продаде Alitalia от близо две години. През април съпротивата на профсъюзите попречи на сделка с Air France-KLM Group. Сегашният премиер на Италия Силвио Берлускони също се противопостави на предложението на Air France по време на избирателната си кампания и обеща да организира оферта от италианска страна, ако бъде избран. След като спечели изборите през май, той нае втората по големина банка в страната - Intesa Sanpaolo, да разработи план за спасяването на авиопревозвача и да намери инвеститори.

Несъгласуваните с профсъюзите стачки на пилотите и екипажите този месец доведоха до отмяната на стотици полети. Четири от деветте профсъюза на компанията, които представляват мнозинството служители, приеха офертата на CAI. Останалите пет, които представляват повечето от пилотите и екипажите, все още се противопоставят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:44 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още