fallback

Търсенето на сигурност на капиталовия пазар оскъпи облигациите

Доходността по американските правителствени облигации падна до най-ниско ниво в историята си

14:08 | 20.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Страховете относно състоянието на глобалната икономика и бъдещото й развитие отново започнаха да набират сила. Това се вижда от значителните спадове, които бележат индексите на основните икономики в света, както и от цените на държавните ценни книжа на САЩ, които се приемат като възможно най-безрисковата инвестиция.

Вчера в САЩ основният индекс Dow Jones падна с 5,1 на сто до 7 997,28 пункта, а широкият показател S&P 500 загуби нови 6,1 на сто до 806,58 пункта. До момента фючърсите индикират за понижение на двата индекса с по около 1,5 на сто днес.

Разпродажби се наблюдаваха и в Азия, а индексите в Западна Европа губят по около 3 на сто към настоящия момент. Немският показател DAX пада с 2,9 на сто, френският САС 40 отстъпва с 3,2 на сто, а на Острова FTSE 100 се движи със спад от 2,3 на сто.

Цената на петрола днес се понижава с 2,3 на сто до 52,39 долара за барел в Ню Йорк и 2,1 на сто до 50,65 долара за барел в Лондон. Отстъпления се наблюдават и при котировките на всички индустриални метали, както и при хранителните суровини.

На фона на разпродажбите, интерес предизвиква търговията с американски правителствени облигации. Интересът към тях през последните дни е толкова голям, че цената им е достгигнала нива, осигуряващи рекордно ниска доходност.

Така например двугодишните американски правителствени облигации се търгуват при доходност от 1,06 на сто, което се случва за пръв път в историята. Тази доходност е малко по-висока от основния лихвен процент в САЩ, който към момента е 1 на сто.

Значителен спад на доходността се наблюдава и при немските правителствени облигации. Дугодишните такива се търгуват при текуща доходност 2,13 на сто, а едногодишните – при 1,97 на сто. При това основният лихвен процент в еврозоната към момента е 3,25 на сто.

Интересни тенденции се наблюдават при инструментите за защита от фалит на емитента по дадена облигационна емисия. За компаниите с най-нисък рейтинг цената за защита от такова негативно стечение на обстоятелствата достига рекорд днес. Това се вижда от индекса Markit iTraxx Crossover, който регистрира интредневен връх от 926 базисни пункта, съобщава FT.

На практика това означава, че за да си осигури защита на инвестиция от 10 млн. евро за дълг, емитиран от представител на въпросния индекс със срок от пет години, на инвеститорът ще са му нужни 926 хил. евро годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:52 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още