fallback

Румъния одобри план за стимулиране на икономиката за над 10 млрд. евро

Планът включва насърчителни мерки за компаниите за наемане на безработни, заеми за малките фирми, намаляване на данъците

10:32 | 20.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Румънското правителство одобри план за вливане на над 10 млрд. евро в икономиката на страната през следващите четири години с цел стимулиране на растежа и създаване на работни места, съобщи Bloomberg.

Планът включва насърчителни мерки за компаниите за наемане на безработни, заеми за малките фирми и намаляване на данъците за реинвестиция на дивиденти и плащане на данъците навреме, обяви премиерът Калин Таричану.

По думите му съществува риск от нарастване на безработицата и уволнения и този план трябва да направи румънската икономика по-малко уязвима.

Вследствие на кризата търсенето на румънски стоки на международните пазари намалява и някои компании, сред които Dacia SA, Kraft Romania SA и Oltchim SA, обявиха намаления на производството си и съкращения на работна ръка. Безработицата е нараснала до 4 на сто през октомври от 16-годишния си минимум при 3,7 на сто през юли.

Правителството трябва да намали през следващата година разходите си, които не представляват инвестиции, за да задържи дефицита „в макроикономически параметри, които няма да влошат състоянието на икономиката“, е заявил премиерът. Целите на правителството са за бюджетен дефицит в размер на 2 на сто от БВП за 2009 г. спрямо над 2,4 на сто за тази.

Румънската икономика отчете ръст от 9,3 на сто на годишна база през второто тримесечие благодарение на бума в потреблението и кредитирането. Правителството обаче очаква следващата година ръстът да се забави до около 4,5 на сто.

В страната предстоят парламентарни избори на 30 ноември и новото правителство трябва да бъде сформирано до 1 януари, като то ще има властта да промени планираните мерки за стимулиране на икономиката.

Мерките, които трябва да влязат в сила от януари, предвиждат освобождаване на реинвестираните дивиденти от данъка в размер на 16 на сто, бонус от 1 000 евро за компаниите за всети нает служител, който е бил безработен от повече от три месеца, както и субсидии за 500 млн. евро за фермерите.

Правителството ще отпусне също така помощи в размер на 50 млн. евро на компаниите, които планират да инвестират над 100 млн. евро и да създадат най-малко 500 работни места. За инвестициите под 100 млн. евро, които генерират най-малко 300 работни места, ще бъдат отпуснати субсидии за общо 28 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:30 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още