fallback

МВФ одобри заем от 2,1 млрд. долара за Исландия

Исландия е първата страна в Западна Европа, която получава заем от фонда от 1976 насам

09:11 | 20.11.08 г.

Международният валутен фонд (МВФ) одобри заем от 2,1 млрд. долара за Исландия, която според фонда преживява „банкова криза от необичайни мащаби“, съобщава BBC.

Според официалното съобщение на МВФ двугодишният заем ще послужи като помощ за „възстановяване на доверието и стабилизиране на икономиката“ в страната.

Исландия е първата държава от Западна Европа, която получава заем от МВФ от 1976 г. насам. Заемът, който ще бъде преразглеждан на всяко тримесечие, позволява на страната да изтегли 827 млн. долара сега, а останалата сума - на осем части от 155 млн. долара.

Миналата седмица исландското правителство заяви, че се чувства в безизходица заради забавянето в одобрението на заема.

Миналият месец Исландия беше принудена да поеме контрола над три от своите най-големи банки заради финансовите им затруднения.

Стойността на исландската крона се понижи почти наполовина тази година, а банковите транзакции с други страни са почти напълно замразени. От МВФ предупреждават, че икономиката на страната може да се свие с до 10% следващата година.

Исландия казва, че ще използва средствата от фонда за стабилизиране на валутата, за въвеждане на гъвкав лихвен режим и за реформиране на системата за финансово регулиране, най-вече що се отнася до законите за несъстоятелност.

Преди да се обърне към МВФ за финансова помощ, Исландия води преговори с Русия за заем от 4 млрд. долара, които впоследствие се провалиха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:28 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още