fallback

Индексите в САЩ регистрираха силни спадове*

Акциите на автомобилните производители се сринаха. Книжата на General Motors падат с 9,7 на сто, а тези на Ford с 25 на сто

23:15 | 19.11.08 г.

Американските индекси регистрираха силни спадове на търговията днес след негативните данни за инфлацията и американския жилищен пазар.

Сред най-понижилите се акции бяха тези на General Motors и Citigroup Inc. Книжата на най-големия автомобилен производител в САЩ се сринаха с над 9,7 на сто и стигнаха най-ниската си стойност от 1940 година насам. Акциите на Citigroup паднаха с над 23 на сто до 13-годишното си дъно.

Акциите на другите автомобилни производители също регистрираха мощни понижения. Книжата на Ford Motor Co. паднаха с 25 на сто.

Индустриалният бенчмарк Dow Jones Industrial Average се понижи с 5,08 на сто (427 пункта) и затвори на ниво от 7 997 пункта.

Широкият S&P 500 падна с 6,1 на сто (52,5 пункта) до 806 пункта. Така от началото на годината индексът губи над 45 на сто и ако негативният тренд се задържи, 2008 година ще се превърне в най-лошата за бенчмарка от 1931 година насам.

Богатият на сини чипове Nasdaq отстъпи с 6,5 на сто (96,8 пункта) и завърши днешната сесия на ниво от 1 386 пункта.

Според експертите, това което плаши инвеститорите в САЩ е продължителна дефлация, която може да има сериозни негативни ефекти върху корпоративните печалби. Днес индексът на потребителските цени за октомври в САЩ регистрира рекорден спад и дефлация с 1 на сто на месечна база.

Книжата на General Motors паднаха с 30 цента на акция до 2,79 долара, след като изпълнителният директор на компанията Рик Уегънър помоли американското правителство за федерална помощ за американските автомобилни производители, предаде Bloomberg.

Индексите S&P 500 и Nasdaq паднаха до най-ниските си нива от 5 години насам. Днешната негативна сесия в САЩ бе продължение на загубите в Азия и Европа, където индексите също отчетоха спадове по-рано днес. Финансовата криза, която разтърси междунаордните кредитни пазари, започва да има негативни ефекти върху реалната икономика и това се отразява на финансовите резултати на публичните компании.

Печалбите на публичните компании в САЩ са паданали със средно 17 на сто през третото тримесечие, сочи проучване на Bloomberg.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:14 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още