fallback

Подобряване на законите за равно заплащане на двата пола искат от ЕП

Въпреки предприетите действия и значителния обем законодателство разликата в заплащането на двата пола остава непроменена

16:31 | 18.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

До края на 2009 г. Европейската комисия да представи предложение за преработване на законодателството за прилагане на принципа на равно заплащане на двата пола, се иска в приетия днес от Европейския парламент доклад за законодателна инициатива, съобщиха от ЕП.

Според констатацията в доклада разликата в заплащането на двата пола остава непроменена въпреки предприетите действия и значителния обем законодателство, прието през последните 30 години. Тази разлика варира от 4% до повече от 25% в различните държави членки, като същевременно не се наблюдава сериозна тенденция към намаляване. Като цяло жените в Европейския съюз печелят средно с 15% по-малко от мъжете и до 25% по-малко в частния сектор.

Членовете на ЕП искат в законодателството да влезе въвеждането на задължителни и редовни одити на заплащането в предприятията, както и оповестяване на резултатите. Работодателите трябва да предоставят на своите служители тези резултати под формата на статистика на възнагражденията, разбити по полове, се предлага в доклада. Препоръките на евродепутатите към ЕК съдържат също така и дефиниции за равното заплащане, за разликата в заплащането на двата пола (gender pay gap), за пряка и косвена дискриминация при заплащането.

В доклада се настоява също за въвеждането на оценяване на работата в предприятията, което да съблюдава принципа за равнопоставеност на жените и мъжете. Отраслите и предприятията трябва да преразгледат системите си на определяне на категорията на дейността с оглед на задължителното съблюдаване на принципа за равнопоставеност и да извършат необходимите корекции.

Тъй като според доклада цялостният проблем за разликата в заплащането между половете не може да бъде решен единствено по законодателен път, ЕК и държавите членки трябва да подсилят действащото законодателство с прилагането на подходящ вид санкции, пише в документа.

Депутатите предлагат да бъде проведено проучване на ефективността и въздействието на евентуални санкции, като например изплащане на компенсация на пострадалия и административни глоби, както и загубване на право за публични плащания, за субсидии (включително финансиране от ЕС, управлявано от държавите-членки) и за участие в процедури за обществени поръчки. Процедурите за възлагане на договори и обществени поръчки трябва също така да съдържат задължително клауза за равното заплащане на половете.

В заключение депутатите искат органите, отговарящи за осигуряване на равенството между половете, да играят по-голяма роля за намаляване на разликата в заплащането между мъжете и жените. Тези органи трябва да имат правомощия да проследяват, да докладват и да налагат - където това е възможно - по-ефективно и независимо прилагането на законодателството за равенството между половете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:11 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още