fallback

Финансовата криза съкращава и търсенето на диаманти

Обемът на необработените диаманти в света през тази година във финансово изражение възлиза на 14,5 млрд. долара

16:10 | 18.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите производители на диаманти в света решиха да съкратят техния добив заради намаленото търсене и да започнат масирана реклама на скъпоценните камъни, съобщава Итар-Тасс. Решението е взето на международна среща в Антверпен (Белгия) на водещите доставчици в сектора (между които De Beers, Алроса, а също производители от Индия, ОАЕ, Китай и други).

Големите производители на диаманти и бижута са обсъждали как да поддържат изгодна за диамантения бизнес конюнктура през започващия коледен период, когато традиционно се извършват поне 40% от годишните продажби на бижута с диаманти.

Експерти от бизнеса със скъпоценности са изказали опасения, че през следващата година може да има значително съкращение на продажбите, като в САЩ се очаква то да е с 14%, в Европа – с 10%, а в Япония – с 5%.

„Вече нямаме нови пазари, нямаме търсене, а най-лошото е, че нямаме сигурност за бъдещето”, е коментирал ръководителят на Световния диамантен център в Антверпен.

Падането на продажбите на бижута означава, че ще спадне и търсенето на необработени диаманти, например с около 35% през следващата година, коментират експерти. Обемът на необработените диаманти в света през тази година във финансово изражение възлиза на 14,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:20 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още