fallback

Полсън нямало да харчи повече от спасителния план, освен в спешен случай

С изказването си финансовият министър на САЩ оставя на следващата администрация избора как да бъде похарчен остатъкът

10:47 | 18.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовият министър на САЩ Хенри Полсън вероятно няма да използва останалата част от средствата по спасителния план на стойност 700 млрд. долара за нови програми, тъй като предпочита да запази парите като резерв за евентуални спешни случаи.

Пред Wall Street Journal Полсън е заявил, че финансовата система се стабилизира и той обмисля как най-добре да се оползотворят оставащите 410 млрд. долара, но не планира да ги използва освен в спешен случай.

Финансовият министър е заявил, че иска да запази възможността за действия за следващата администрация.

Решението на Полсън е сигнал, че администрацията на Буш вероятно няма да се вслуша в исканията на някои конгресмени средствата от спасителния план да се използват за намаляване на растящия брой отнети жилища заради просрочени ипотеки. Освен това Полсън вече изключи възможността за използване на средствата за подпомагане на затруднените производители на автомобили.

С изказването си финансовият министър фактически оставя на следващата администрация избора как да бъде похарчен остатъка. Съветниците на Обама все още не са обявили публично как биха използвали средствата.

От своя страна Лорънс Съмърс и Робърт Рубин – бивши финансови министри и главни икономически съветници на новоизбрания президент Барак Обама, се обявиха за значителни данъчни стимули, с което сигнализираха за желанието на новата администрация да действа агресивно за насърчаване на икономиката.

Съмърс, който се сочи като евентуален финансов министър в администрацията на Обама, е заявил, че състоянието на икономиката се е влошило забележимо през последните месеци и се обяви за „спешни, значителни и продължителни“ данъчни стимули. Това е промяна в становището му, след като по-рано тази година той подчертаваше, че нуждата от стимули ще е временна. Сега обаче той твърди, че ще има необходимост от стимулиране на икономиката за две или три години.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:42 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още